Szárnyal a Főnix

Közzétette: | 2017. május 19. (péntek) | MKT IB tagszervezet rendezvénye

Dr. Papp László, Debrecen polgármestere tartott előadást a Gazdaságtudományi Karon az Új Főnix tervről, mely a város életét a következő hét-nyolc évben biztosan meghatározza majd.

Nagyszámú érdeklődő vett részt május 11-én a Magyar Közdasági Társaság Hajdú-Bihar Megyei Szervezete és Ifjúsági Bizottsága által megrendezett eseményen, ahol átfogó képet kaphattak a közelgő fejlesztésekről, melyek a város minden területét és szintjét érinteni fogják őket. Már most készülhetünk lélekben – egy éven belül startol a Főnix terv!

A város célja az lenne, hogy egy regionális, hosszabb távon is integráló erővel bíró központtá váljon, amelyre minden esélye meg is van. A jó elhelyezkedés adott, a közeli határon túli nagyvárosokkal (Beregszász, Nagyvárad, Ungvár) egyre dinamikusabb kapcsolatra törekszik. Célja eléréséhez, a központtá váláshoz a gazdaság fejlesztése szükséges, így az Új Főnix Terv mind a hat fejezete ezt szolgálja. Ezek a direkt gazdaságfejlesztés, kultúra, oktatás, élhető város, közlekedésfejlesztés és gondoskodó Debrecen.

A gazdaság fejlesztése terén a város néhány éve szembesült azzal, hogy a befektetők megnyeréséhez létre kell hoznia egy olyan profi szervezetet, mely kifejezetten a város gazdaságának fejlesztésével foglalkozik. Így 2015-ben létrejött a három divíziós – befektetésösztönzés, vállalkozásfejlesztés, városfejlesztés – EDC Debrecen.

- Debrecen az egyik legjobb befektetési terület minden szegmenst figyelembe véve. A város a beruházások elősegítésére a kitűnő intézményi háttér mellett egyéb ösztönzőket is alkalmaz. Ilyen például a kutatás-fejlesztési tevékenység elismerése az iparűzési adóban, vagy a beruházási támogatás nyújtása meghatározott beruházási érték vagy foglalkoztatottszám esetén. Ez nagy versenyelőny a város kezében – fogalmazott Dr. Papp László.

Közlekedésfejlesztés keretében tovább építik a kerékpárutat, a bekötőutak városon belüli szakaszának megépítésére is sor kerül, illetve a Nagyállomást teljesen átépítik, ami révén egy sokkal kényelmesebb, logikusabb és esztétikusabb közlekedési csomópont jön létre. A repülőtér is szóba került, mely az utóbbi években szintén nagymértékű fejlődésen esett át, a 2017-es évre 320 000 utasra számítanak, ám itt a cél a 600-700 000 utasszám elérése.

Oktatás tekintetében kiemelkedő eredmény, hogy Debrecenben jön létre az ország első, nemzetközi oktatási tanrendhez, de a magyar oktatási programhoz is igazodó intézménye. Ez a külföldi befektetők megnyeréséhez szintén nagymértékben hozzájárul, hiszen az idetelepülő szakemberek szempontjából fontos kérdés egy ilyen intézmény léte. Az egyetem oktatási programja is igazodik a befektetői igényekhez, ezáltal a diákok biztos álláslehetőséghez, a vállalatok szakképzett munkaerőhöz jutnak. A szakközépiskolákban tanuló diákok számát is növelni kívánják.

- A város a kultúra területén is sok új előnyhöz jut. Nagy büszkeség, hogy 2023-ban Debrecen lesz Európa kulturális fővárosa, ám a cél itt is olyan hosszútávú projektek kivitelezése, melyek a ’23-as éven túlmutatnak. Ilyen például a Csokonai Színház felújítása, a Latinovits Színház befejezése, komolyzenei koncertterem építése, vagy kultúrnegyed létrehozása a városban – árulta el a polgármester.

Az élhető város program keretében több teret felújítanak, a Dósa Nádor tér alatt 200 férőhelyes mélygarázst, a Nagyerdő fejlesztési program keretében vizes élményparkot alakítanak ki, a zöld város program a lakótömbök parkosítására szolgál (Vénkert, Újkert, Sestakert, Tócóskert), de sor kerül orvosi rendelők, szociális intézmények felújítására is.

Az előadás végén egy kötetlen beszélgetés keretében a résztvevők kérdésekkel, javaslatokkal fordultak Dr. Papp Lászlóhoz, aki az esemény zárásaként örömét fejezte ki a Debreceni Egyetem hallgatóinak élénk és széleskörű érdeklődése kapcsán Debrecen ügyeit illetően.

Írta: Csiszár Dorottya – MKT Debrecen

Tovább olvasom

Debrecentől Denverig és tovább…

Közzétette: | 2017. május 9. (kedd) | MKT IB tagszervezet rendezvénye

A Dyntell alapításának történetét, termékeit, valamint a vállalat jövőbeli terveit is megismerhették az érdeklődők a Magyar Közgazdasági Társaság Debreceni Ifjúsági Bizottságának rendezvényén a Gazdaságtudományi Karon.

A vállalatot négy debreceni egyetemista alapította 2000-ben, akik utolsó egyetemi évük alatt gondolkodtak el azon, hogyan lehetne a tudásukat hasznosítani, próbáltak internetet, weboldalt eladni más cégeknek. Ötszázezer forinttal és egy notebookkal vágtak bele életük legnagyobb kalandjába.

A kitartás a legfontosabb! Nem szabad feladni az álmainkat! – utalt a cég két alapítója, Medveczki Marianna és Salga Péter április 26-ai előadásán a kezdeti nehézségekre. Rövid időn belül a négy tagból csak ketten maradtak, akik mind a mai napig vezetik a sikeresen működő cégüket, amely garázsvállalkozásként indult.

- Amikor az egyikünk felkelt, a másik mehetett aludni. Fél napokat felváltva dolgoztunk – mesélt az első időszakról Medveczki Marianna alapító.

A vállalat mára egy dinamikusan fejlődő, debreceni központú, de budapesti székhelyű szoftverfejlesztő és tanácsadó céggé nőtte ki magát. Fő tevékenységük testre szabott: integrált vállalatirányítási rendszer (Partner: ERP), valamint üzleti intelligencia rendszer (Partner: BI) fejlesztése és bevezetése, de a termékeik között megtalálhatók kisebb, akár induló vállalkozások számára is alkalmas dobozos ügyviteli szoftverek. 2015-ben már külföldre is – Romániába, Szlovákiába és az USA-ba – sikeresen kiterjesztették a Dyntell Software-t.

- Minden egyes új ügyfél egy új projekt. Ebből adódóan nem egysíkú az életünk – fogalmazott Salga Péter.

Az irodában jó a légkör, szép a környezet. Hetente rendeznek Dyntell Akadémiát, ami egy cégen belüli Skype beszélgetés. Könyveket olvasnak, majd később megbeszélik az olvasás során szerzett tapasztalataikat, elsajátított tudást. Mindenkinek megvan a lehetősége, hogy elmondhassa a véleményét, mert hiszik, hogy csak így lehet eredményesen együtt dolgozni. Ha egy dolgozó új tervvel áll elő, melyet a cég hasznosnak és megvalósíthatónak ítél, akkor biztosít erőforrást a kivitelezéséhez.

A cégnél a végzős egyetemisták is megtalálhatják számításaikat, hiszen gyakornoki programokat is indítanak számukra. Idén tavasszal harminckét jelentkezőt vesznek fel. A diákok egyetemi elfoglaltságait figyelembe veszik, munkaidejüket rugalmasan oszthatják be.

A Dyntellnél gyakorlati tudást, flexibilis munkaidőt, nemzetközi kapcsolatokat, belső oktatásokat, modern, innovatív technikai környezetet, valamint szakdolgozati témaválasztás támogatását és külső konzulenst biztosítanak az egyetemi hallgatóknak.

 

Írta: Németh Petra – MKT IB Debrecen

Tovább olvasom

Pályázatíró tréning Debrecenben

Közzétette: | 2017. április 20. (csütörtök) | MKT IB tagszervezet rendezvénye

2017.04.10-én 16:00 órai kezdettel a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karán tartott belső tréninget a Magyar Közgazdasági Társaság Debreceni Ifjúsági Bizottsága számára Sarkadi Zsolt, az EU KOMP Kft. tanácsadója a pályázatírásról.

 

A kétórás előadás során a résztvevők egy átfogó képet kaptak az operatív programok működéséről, és röviden áttekintették, hogy melyik programba kik és milyen feltételekkel küldhetnek be pályázatot. Részletezve az átvett tudásanyag a következőkben olvasható.

Az EFOP (Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program) 952 milliárd forint forrással rendelkezik. Elsődleges cél a programban a humán tőke, emberi erőforrás fejlesztése, amibe az egészségügy és képzési programok mellett beletartozik a védőnői, bölcsődei, óvodahálózat, valamint minden olyan szolgáltatás, ami a jólétet szolgálja. A 10 000 fő alatti, városi ranggal nem rendelkező települések pályázathatnak ide.

A GINOP (Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program) – amely jelentős, 2 549 milliárd forint forrással bír – fő célkitűzése a termelőkapacitás fejlesztése, míg a KEHOP (Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program) távlati célként a tudatosabb gondolkodást próbálja terjeszteni, ám erre civilek nem pályázhatnak.

A városok számára a TOP (Terület és Településfejlesztési Operatív Program) nyújt lehetőséget, amiben 1 200 milliárd forintos forrás van, a Közép-magyarországi régió pedig egy önálló programot is magáénak tudhat, mely a VEKOP (Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program) nevet viseli. A TOP jelentős forrása azzal magyarázható, hogy a városi fejlesztéseken túl magába foglalja a kamarai láncot (tanácsadó –, és mentorhálózat), valamint az innovációs pályázatokat is (egyetemeken megvalósuló kutatási programok).

A VP (Vidékfejlesztési Program) kettős céllal rendelkezik. Egyfelől munkahelyteremtő vállalkozások létrehozására törekszik, másrészről a kisgazdásító programmal a fiatal gazdák számának növelésén munkálkodik. Mára az egyik legjobban működő operatív programmá nőtte ki magát.

Az operatív programok megismerése után a tagok közösen barangoltak az előadóval a www.palyazat.gov.hu oldalon, ahol le kell adni a pályázati dokumentációkat. Megvizsgáltak néhány aktuális pályázati kiírást is, amiket közösen értelmeztek.

A tréning végén a jelenlévők kérdéseket tettek fel, melyekre Sarkadi Zsolt gyakorlatias válaszokat adott.

Írta: Horváth Tímea – MKT Debrecen

Tovább olvasom

CSR-délután Debrecenben

Közzétette: | 2017. április 11. (kedd) | MKT IB tagszervezet rendezvénye

2017. március 30-án az EMVFE (Első Magyar Vállalati Felelősségvállalás Egyesület) Roadshow keretében megrendezett CSR Délután új állomása a Debreceni Egyetem volt, ennek a megvalósításában az MKT IB Debrecen és az MKT Hajdú-Bihar megyei szervezete is segédkezett. Az előadáson résztvevők megismerkedhettek a CSR létfontosságáról, lokális, helyi megoldások kivitelezéséről, valamint a CSR és a vállalkozásfejlesztés kapcsolatáról.

Az első előadó Takács Júlia az EMVFE elnöke, a CSR Hungary ügyvezető igazgatója volt. Bevezető előadásában a hallgatóság megtudhatta mi is az a CSR illetve miért is nagyon fontos a vállalati felelősségvállalás egy KKT vagy éppen nagyvállalat életében. Őt követően Dr. Csapóné dr. Riskó Tünde a Debreceni Egyetem Gazdaság Tudományi Kar adjunktusa vette át a szót, és kalauzolta tovább a hallgatóságot a CSR rejtelmeiben. Harmadik előadónk Tóth Éva a Rossmann Magyarország szervezetfejlesztési csoportvezetője volt. Általa betekintést kaptak a hallgatók, hogy az előzőekben részletesen felvázolt CSR, hogyan is jelenik meg a gyakorlatban egy vállalaton belül. Megismertette a Rossmann Magyarország és a dolgozóik közötti kapcsolatot, azt, hogy milyen segítséget nyújt a cég a megváltozott munkaképességű dolgozói részére, az adományprogramjukat, valamint az ezen területeken elért sikereiket.

 

Írta: Végh Dominik – MKT Debrecen

Tovább olvasom

Kapcsolat | Oldaltérkép XML | MKTIB.HU v2- wp