Menü Bezárás

Debrecen fejlődésének szolgálatában

A város-, gazdaság-, és vállalkozásfejlesztés kulisszatitkaiba vezette be az érdeklődőket Zombori Dénes, az EDC Debrecen Nonprofit Kft. fejlesztési szakértője a Debreceni Egyetemen tartott előadásán.

Debrecen az elmúlt években létrehozott és sikeresen foglalkoztat egy olyan speciális csapatot, melynek egyedüli feladata a város fejlesztése. Ezt egyre professzionálisabb módon valósítja meg, és kézzel fogható eredményei is vannak. Ezekbe engedett bepillantást az ,,EDC Debrecen – Légy részese a fejlődésnek!” című előadásában Zombori Dénes március 23-án az egyetem Gazdaságtudományi Karán, a Magyar Közgazdasági Társaság Debreceni Ifjúsági Bizottságának eseményén.

– A nonprofit szervezet 2015-ben jött létre hat fővel, mára többszörösére nőtt, és elérte, hogy a befektetők a legjobb példaként emlegetik Debrecent, sőt arról beszélnek, hogy városunk magasra tette a lécet. Ám a pozitív imázs kialakulásáig rögös út vezetett, sok előkészületet és háttérmunkát igényelt, míg az első projektekre felkészültünk – fogalmazott a szakember.

Az EDC Debrecen négy nagy területtel foglalkozik: a gazdaságfejlesztés, ahol elsődleges cél a befektetésösztönzés, a betelepült cégek támogatása, továbbá a munkaerő-piac hatékonyságának javítása, a város- és vállalkozásfejlesztés, illetve a Smart City program. Ez utóbbi célkitűzése a város ,,intelligensebbé tétele”, ezért indult el többek között a Safe-Cross, azaz az intelligens zebra projekt.

– A szervezet és a város nagy büszkesége, az International School of Debrecen, vagyis a Debreceni Nemzetközi Iskola, melynek megvalósítása különösen nagy kihívást jelent, hiszen az első ilyen intézmény lesz a cívisváros történetében. Az álom azonban hamarosan valósággá válik, hiszen nemsokára megnyitja az intézmény a kapuit Pallagon, ami új munkahelyeket is teremt a városban – árulta el Zombori Dénes.

A résztvevők a városi fejlesztésekről szerzett háttéradatok mellett gyakornoki ajánlatokkal is gazdagodtak az EDC Debrecen minden területére vonatkozóan. Szóba került továbbá a DOKK, azaz a Debreceni Okleveles Közgazdász Klub, amely a DE GTK hivatalos és egyre tekintélyesebb alumni szervezete. Tagjai minden hónap első csütörtökén tartanak összejövetelt Debrecenben, a DOKK Talk-ra a leendő közgazdászokat is várják.

Írta: Csiszár Dorottya – MKT Debrecen