Menü Bezárás

Vajdasági Magyar Közgazdász Társaság

Vajdasági Magyar Közgazdász Társaság

2009. december 15.-én Szabadkán megalakult a Vajdasági Magyar Közgazdasági Társaság.

Az Egysület önkéntes, nem kormányi, párton kívüli és nem profit jellegű szervezetként lett megalakítva a magyar nemzeti kisebbség nyelvén: Vajdasági Magyar Közgazdász Társaság,  szerb nyelven: Društvo Vojvođanskih Mađarskih Ekonomista. Az Egyesületnek polgári jogi – személyi jellege van.

Az Egyesület tevékenységi térsége Szerbia területén van.

Tagjaink közt tudhatjuk a régió neves gazdasági szakembereit, vállalkozókat, és a közgazdász pályát választó fiatalokat egyaránt. Egyesületnek tagjai lehetnek azok a polgárok, akik önként tagosodnak és elfogadját a programcélokat és feladatokat, amelyeket ezen alapszabály határoz meg, aktívan részt vesznek a munkaprogram megvalsításában.

Az Egyeslet céljai:

  • a fenntartható gazdasági fejlesztés elvének népszerűsítése
  • a liberális gazdasági piacok fogalmi rendszerének népszerűsítése
  • a regionális gazdasági kapcsolatok ápolása
  • a regionális gazdaság versenyképességének növelése

 

a célok megvalósításának területe a magyar közgazdászok, illetve a szerbiai közgazdasági egyetemi hallgatók körében van.

A célok a következő tevékenyéségekkel valósíthatók meg:

– fiatal közgazdászok nevelésével

– a közgazdászok adatbázisának megalakításával

– az Európai Únió gazdasági tapasztalatainak átadásával

– a gazdasági eredmények kutatásával és közléseivel

– a korszerű gazdasági tapasztalatok átadásával a megszokott mindennapi oktatási rendszer mellett

Társaságunk megalakulása óta szervez előadásokat valamennyi aktuális, a gazdaságot érintő témával kapcsolatban. A vajdasági közgazdászok ezáltal a szakma nagy tekintélynek örvendő képviselőitől anyanyelvükön kapnak tájékoztatást valamely aktuális, gazdaságot érintő témában.

Társaságunk céljai közé tartozik a fiatal közgazdászok nevelése: fő védnökei vagyunk a Tudományos Diákköri Konferenciának, 2014-ben megtartottuk az első ,majd 2015-ben a második , 2016-ban a harmadik, 2017-ben a negyedik Vajdasági Magyar Fiatal Közgazdászok Tudományos Tanácskozását, valamint 2014 novemberében, majd 2018 márciusában házigazdái voltunk a Kárpát-medencei Fiatal Közgazdászok Találkozójának (KÁMFOR) a Magyar Közgazdasági Társaság valamint az Romániai Magyar Közgazdász Társaság Ifjúsági Frakciójának együttes szervezésében.

Együttműködési megállapodásunk van a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapitvánnyal és a Kosztolányi Dezső Diáksegélyező Egyesülettel (KODE).

Weboldal: www.vmkt.rs