Menü Bezárás

Az MKT javaslatai segítik a gazdaság újraindítását

Ezekben a napokban mindannyian figyelemmel kísérjük a világjárvány okozta napi eseményeket. Az MKT már több, mint hetven javaslattal segítette a Bártfai-Mager Andrea által vezetett gazdaság újraindításáért felelős kormányzati akciócsoportot. Az MKT javaslatai segítik a válságból való mielőbbi kilábalást. Elsősorban a munkahelyek megtartását, valamint a kis-és középvállalkozások túlélését igyekeznek elősegíteni.

Az MKT közlése alapján tudjuk, hogy ezen a téren a monetáris politika viszonylag szűk mozgástérrel rendelkezik: a bankközi piac likviditásának biztosításával, célzott hitel- és kötvényprogramokkal illetve a makroprudenciális szabályozás lazításával finanszírozási oldalról megteremtette a pénzügyi szektor és a vállalkozások számára a válság átvészelésének feltételeit. A továbblépéshez most elsősorban a fiskális politika eszközeire lehet támaszkodni.

A fentiek alapján az MKT eddigi javaslatainak többsége – különösen az azonnali beavatkozást igénylő javaslatok – a munkahelyek megtartásával, új munkahelyek megteremtésével az egészséges munkaerő biztosításával, valamint az áruszállítási-logisztikai területtel kapcsolatosak. A középtávú – 1-6 hónapra kitekintő -, valamint a hosszú távú javaslatok pedig a kkv-szektort, a startupokat, az informatikai szektort, az európai uniós források szükséges átcsoportosítását, valamint az agráriumot és az élelmiszeripart érintik elsősorban, de már készülnek a kultúra és a demográfia világát érintő gazdaságpolitikai javaslatok is.

A nehézségek ellenére is jó látni, hogy a közgazdászok erejével is hatni tudunk és így elviselhetőbbé válnak a gazdasági következmények.