Menü Bezárás

Idén is PénzSztár!

Összesen 712 négyfős középiskolás csapat részvételével, október 9-én internetes selejtezővel indult a legnagyobb országos pénzügyi-gazdasági vetélkedő, a PénzSztár. Az idén második alkalommal – a TakarékBank, a MET és a Provident fő támogatásával és a Magyar Közgazdasági Társaság szakmai támogatásával – megrendezett, december 11-éig tartó verseny témakörei lefedik a gazdaság és a pénzügyek valamennyi fontosabb területét.

„Örömteli, hogya verseny a tavalyihoz hasonlóan az idén is az ország összes középiskolájának közel egyharmadát mozgatta meg, s emellett két határon túli magyarlakta településről is érkeztek jelentkezések”– közölte a versenyt szervező TAS-11 Kft. ügyvezetője, Kerekes György. Az indulási szándékát jelző 712, egyenként négyfős csapat 207 magyarországi, 1-1 zentai és székelyudvarhelyi középiskolából került ki. A legtöbb, 147 csapat budapesti, míg Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből 63-an regisztráltak. Ugyanazon iskolából a legtöbb csapatot a soproni Fáy András Közgazdasági, Üzleti és Postai Szakközépiskola indítja, jutalmuk egy 1 éves EcoSim üzleti szimulációs szoftverlicenc.

„A verseny kedvező fogadtatása azt bizonyította, hogy a fiatalok részéről van igény és érdeklődés a pénzügyek iránt. Sajnos a hazai középiskolákban jelenleg még viszonylag kevés olyan tanár van, aki kellő jártassággal tudja tanítani ezt az összetett tantárgyat, és a megfelelő tananyagok is csak korlátozott mértékben állnak rendelkezésre. A tantárgyra szánt alacsony óraszám szintén megnehezíti a szükséges ismeretek elsajátítását és gyakorlati adaptációját. Éppen ezért nagyon fontos a pénzügyi szakma, az üzleti szereplők hozzájárulása az oktatás támogatásához. A PénzSztár kitűnő lehetőséget kínál a tanulók számára nemcsak pénzügyi-gazdasági ismereteik bővítésére, de a tanultak gyakorlati alkalmazására, tudásuk felmérésére is, amely a későbbiekben akár a továbbtanulásuk vagy a pályaválasztásuk szempontjából is meghatározó lehet. Azok a társaságok és szervezetek, akik társadalmi felelősségvállalási tevékenységük keretében támogatják a PénzSztár versenyt, egyúttal hozzájárulnak a hazai pénzügyi kultúra fejlesztéséhez, a magyar lakosság pénzügyi tudatosságának javításához is” – hangsúlyozta a PénzSztár versenybizottságának elnöke, Kovács Árpád, a Magyar Közgazdasági Társaság és a Költségvetési Tanács elnöke.

„A tavalyihoz képest jelentősen kibővült szakértői testületben a gazdaság és a pénzügyek minden fontosabb területének szakértője képviselteti magát a támogató és a szakmai együttműködő szervezetek részéről egyaránt, és a munkában részt vesznek oktatási, képzési szakemberek is. Az idei versenyen szereplő témakörök lefedik a gazdaság és a pénzügyek minden fontosabb területét. Ezek: pénztörténet, gazdaságtörténet, költségvetés, uniós költségvetés, államháztartás, államadósság, állampapírok, pénzügyi intézményrendszer, bank, biztosítás, tőkepiac, tőzsde, diákhitel, lízing, alap- és vagyonkezelés, adózás, vállalati pénzügyek, kkv és vállalkozási ismeretek, gazdasági verseny, elszámolásforgalom, könyvvizsgálat, befektető- és intézményvédelem” – tájékoztatott a PénzSztár szakértői testületének elnöke, Bod Péter Ákos, a Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára.

Kétfordulós, október 9-én és 16-án megrendezendő internetes előselejtezőn dől el, hogy területi alapon, Budapestről és a 19 megyéből melyik öt-öt – összesen száz – legjobb csapat kerül be a fővárosban és a megyeszékhelyeken október 30-án sorra kerülő selejtezőkbe. Az ott elért eredmények alapján 28 csapat mehet tovább a 7 magyarországi régióban november 13-án lebonyolítandó, 4-4 csapatos regionális középdöntőbe: a budapesti és a megyei győztesek, illetve rajtuk kívül 6 régióból az oda tartozó 3-3 megye legjobb második helyezettje, a közép-magyarországi régióból pedig a budapesti és a Pest megyei 2. helyezett. Innen a legjobb 7 csapat jut tovább a november 26-ai budapesti, országos elődöntőbe, amelynek legjobb 4 csapata mérkőzik meg a december 11-ei országos döntőben. Nemcsak a győztesek és felkészítő tanáraik részesülnek díjazásban, hanem a többi jól teljesítő csapatot és tanáraikat is értékes nyeremények várják, a versenyt támogató társaságok jóvoltából.

„Kutatások szerint a mai fiatalok többnyire a felsőoktatási tanulmányok megkezdése, vagy a munkába állás kapcsán kerülnek a pénzintézetekkel először szorosabb kapcsolatba. A legalapvetőbb pénzügyi ismeretek – bankszámlavezetés, bankkártya-használat – megszerzése is jellemzően erre az életkorra tehető, ezért is lehet az, hogy a középiskolás korosztály az átlagnál sokkal kevésbe érzi magát tájékozottnak a pénzügyek területén” – mondta Szabó Levente. A verseny gyémánt fokozatú támogatója, a TakarékBank vezérigazgatója hozzátette: „A tájékozódást nem lehet elég korán elkezdeni, a kisiskolásoktól az egyetemistákig meg kell találni azt a fórumot és eszközt, amely be tudja vezetni a fiatalokat a pénzügyek világába, növelni tudja az ismereteiket. Ez az útja annak, hogy a jövőben a pénzügyekben tájékozott, felelős döntéseket hozó felnőttekké váljanak: tudjanak a pénzzel bánni, és mérlegelni tudják a döntéseikkel járó kockázatokat. A takarékszövetkezetek ezért is hívták életre ezt a versenyt, és szerveznek évek óta olyan programokat, amelyek kisiskolás kortól kezdve a fiatalok pénzügyi ismereteinek elmélyítését célozzák.”

„A pénzügyi ismeretek ma már hozzátartoznak az általános műveltséghez, bármilyen területen dolgozik is valaki, azok életünk szerves részét képezik. A MET-nél fontosnak tartunk minden olyan kezdeményezést, ami fejleszti ezeket az ismereteket és segíti a gazdaságban-pénzvilágban zajló folyamatok megértését. Ez a tudás meghatározó lehet a fiatalok továbbtanulása vagy a pályaválasztás szempontjából, de a jól tájékozottságnak alapvető szerepe van a mindennapi pénzügyekkel kapcsolatos döntések felelős meghozatalában is” – közölte Lehőcz Balázs Gábor, a MET Power vezérigazgatója.

„Minden felelősen működő vállalatnak, így a Provident Pénzügyi Zrt.-nek is rendkívül fontos, hogy tájékozott, tudatos és felelős pénzügyi döntéseket hozó ügyfelei legyenek” – hangsúlyozta Szirmák Botond, a társaság vezérigazgatója. „Ez a fenntartható működés egyik alapja. Ennek pedig az egyik legfontosabb feltétele, hogy minél többen tisztában legyenek az alapvető pénzügyi és gazdasági folyamatokkal. A pénzügyi edukáció, így a PénzSztár verseny is azt a célt szolgálja, hogy egyre többen rendelkezzenek ezekkel az ismeretekkel Magyarországon. Ennek az egyik legfontosabb fóruma pedig a középiskola lehet, ahol a diákok gyakorlati példákon keresztül megtanulják olyan alapvető fogalmak jelentését, mint a reálhozam, a kamat vagy a törlesztő részlet, hiszen ezek ismerete nélkül nem tudnak magabiztosan helytállni az életben. Nem ez az első alkalom, hogy a Provident ilyen jellegű kezdeményezés mellé áll. A vállalat 2008-ban indította el a Családi Kasszasikerek elnevezésű pénzügyi edukációs programját. A Corvinus Egyetemmel együttműködésben kifejlesztett tananyag széles rétegek pénzügyi kultúrájának fejlesztésére alkalmas. A Családi Kasszasikerek Programmal a vállalat 50 sikeres pénzügyi oktatási projektet valósított meg. Ennek köszönhetően eddig 30 000 család és 300 szociális munkás, művelődésszervező, pedagógus bővíthette pénzügyi ismereteit.”