Menü Bezárás

Megalakult az MKT Corvinus

A képen a Lánchíd pesti hídfője szerepel előtérben az MKT Corvinus logójával.

2021 februárjában 15 lelkes tag segítségével indult el a tagszervezet működése

Diákszervezetünk a több mint százéves múltra visszatekintő Magyar Közgazdasági Társaság Ifjúsági Bizottságának (MKT IB) segítségével alakult meg. Megalakulásunkat 10-15 lelkes tag fél évig tartó közös gondolkodása előzte meg. Az olvasókörök során megfogalmazódott bennünk, hogy fontos színekkel gazdagíthatnánk az Egyetem diákszervezeti palettáját. Ekkor vette fel velünk a kapcsolatot az MKT IB és kezdtünk el együtt dolgozni. Ennek köszönhetően február elején már meg tudtuk tartani első közgyűlésünket, ahol elnökséget választottunk. Ezt nem sokkal követte az első elnökségi ülés (ott döntenek a közösség tisztségviselői a szervezet megjelenéséről és fejlődésének irányáról). A gyűlésen példamutató módon az eddigi összes döntést mindannyiunk beleegyezésével hoztuk meg. Terveink között több olvasókör, vita és előadás is szerepel, ahova várjuk azokat a fiatal hallgatókat, akik érdeklődő és nyitott szemmel tekintenek a közgazdaságtanra.

Céljaink

Megalakulásunk célja nem csak a jövő generáció vezető közgazdászainak támogatása és képzése, hanem kortársaink megszólítása is, iránymutatás, hogy készek legyünk szembenézni a ma kihívásaival, válságaival. Szintúgy nem csak a jelen kor meglátásait tartjuk szem előtt, hanem dogmái megdöntésére is kísérletet teszünk elődjeink szellemében. Közösséggé szerveződésünkkor hitet tettünk az emberiesség és szabadság értékrendje mellett kiemelve örökségünk jelentőségét. Megfogalmaztuk alapértékeinket, mint a világnézeti sokszínűség, a párbeszéd mindenkori elősegítése, illetve a kisebbségi vélemények figyelembevétele és a részvételen alapuló demokratikus működés. A politikai gazdaságtan értelmében fontosnak tartjuk leszögezni, hogy a közgazdaságtan nem szomorú tudomány, alapvetően normatív, mindenkor értékrendet közvetít. Emellett fontos elmondani, hogy jelentős támogatottsága van csoportunkban az ökológiai, szociális, és emberközpontú megközelítéseknek, filozófiánk központi fogalmai ezért a felelősség és az igazságosság, éppen emiatt támogatói vagyunk az ezt támogató globális folyamatoknak. Ezt a szemléletet kívánjuk tovább hagyományozni és képviselni az egyetemi polgárság felé.

Mit hoz a jövő?

A jövőben intenzív tudományos munkára készülünk, szemléletformálásra, tagságunk bővülésére. Szeretnénk létrehozni azokat a termékeny olvasó- és vitaköröket, ahol megalapozhatjuk szakmai publikációk sorát, megszólítva és párbeszédre hívva kortársainkat és a szakma egészét. Elszántsággal, de kellő kritikával, büszkén végezzük tevékenységeinket, ugyanis ezt a közösséget a mélyen rejlő erkölcsi szemlélet teszi és alakítja.

Írta MKT Corvinus Elnöksége