Menü Bezárás

„Mellettem az utódjaim”

2017. március 2-án 16 órától került sor az MKT Debreceni Ifjúsági Bizottságának idei első rendezvényére, „Mellettem az utódjaim” címmel Bárány László, ifj. Bárány László és Bárány Péter előadásában, akik a Master Good Kft. tulajdonosai. A Master Good cégcsoport Észak-Kelet Magyarország területén működik, integrált takarmány-termeltetéssel, baromfitenyésztéssel, keltetéssel, brojlerhízlalással és feldolgozással foglalkozik. A cégcsoport 100 %-ban a Bárány család tulajdonában van, akik 100 éve, négy generációra kiterjedően foglalkoznak baromfitenyésztéssel, ezáltal Magyarország legrégibb baromfitenyésztő dinasztiája. A szakma iránti elkötelezettség, generációról generációra szállt. A cégcsoport jelenlegi sikereinek a kulcsa is ebből az örökségből ered.

Ennek a sikernek a titkát osztották meg velünk előadásuk során, illetve azt, hogy mitől is működik jól egy családi vállalkozás, valamint az ő vállalkozásuk. Betekintést kaphattunk ezen vállalkozások európai helyzetére. Az előadás fő témája maga a generációváltás volt. Láthattuk, hány cég érintett ebben a témában Magyarországon, és mennyire felkészültek is az előttük álló feladatra. Mivel ez egy igen komplex, és hosszú feladat, megfelelő utódlási és írásos tervre van szükség, mellyel azonban a legtöbb cég nem rendelkezik. Pedig a generációváltás ideje eljön minden családi vállalkozás életében, és ezt tudni kell megfelelően kezelni.

Őszintén beszéltek saját történetükről, nekik mi jelentett könnyebbséget, vagy éppen nehézséget. Hosszú évek folyamata volt, nem egyik napról a másikra következett be a generációváltás, hanem ahogyan ők fogalmaztak: „Tulajdonost nem lehet a piacon venni, nevelni kell”. Kitértek a lehetséges váratlan eseményekre, arra, hogy milyen lehetőségek állnak a tulajdonosok rendelkezésre vészhelyzet esetében. Majd néhány fontos tanácsot hallhattunk, mind az alapító, mind a következő generációt számára.

Az előadás igen kellemes hangulatban telt, igyekeztek más, nem csak a generációváltással kapcsolatos egyéb tapasztalataikat is megosztani, személyes történeteikkel emelték az előadás színvonalát és keltették fel az hallgatóság érdeklődését. Az előadás végén lehetőség volt kérdések feltevésére, ahol ellátták a hallgatókat, mint leendő munkavállalókat, vállalkozókat is saját tanácsaikkal, illetve személyesebb hangvételű kérdésekre is választ adtak.

Írta: Horváth Tímea – MKT Debrecen