Menü Bezárás

MKT-évértékelő a Nemzeti Galériában

Közgazdász Nagydíjat vehetett át a Magyar Közgazdasági Társaság év végi rendezvényén Halm Tamás, a társaság volt főtitkára. A Magyar Nemzeti Galériában a megyei szervezetek és a szakosztályok elnökeinek és titkárainak részvételével tartott ünnepségen Hegedüs Éva, az MKT főtitkára értékelte a 2014. év eredményeit.

A Magyar Közgazdasági Társaság olyan, mint egy élő fa: egyes ágai néha elszáradnak, de a helyükbe újabb és újabb ágak nőnek, és így lesz idővel egyre nagyobb és egyre erősebb – fogalmazott évértékelőjében Hegedüs Éva. Az MKT főtitkára hozzátette: ebben az évben a Magyar Közgazdasági Társaságra leginkább az új hajtások voltak a jellemzőek. Sikeres volt a vándorgyűlés, jól sikerült a FIKOT, eredményes volt a KÁMFOR, és volt még néhány kiváló konferencia, többek között a Költségvetési Tanáccsal közösen.

A főtitkár asszony beszédében az év szomorú és örömteli eseményeiről egyaránt megemlékezett. Mint mondta: eltávozott közülünk néhány kedves, régi tagtársunk: Hoós János, Vigvári András és Augusztinovics Mária – valamennyiükre szeretettel emlékezik a közgazdász társadalom. Hegedüs Éva kiemelte, hogy három új szakosztállyal gazdagodott az MKT: megalakult a fejlesztéspolitikai, a sportgazdaságtani, valamint mezőgazdasági és élelmiszeripari szakosztály, az ifjúsági bizottság pedig hónapról hónapra örvendetesen bővíti a tevékenységét. Legutóbb, néhány hete például a Műegyetemen alakult meg az MKT ifjúsági szervezete. Mint fogalmazott: az MKT-t erősíti, hogy alelnökünket, Török Ádám professzor urat idén a Magyar Tudományos Akadémia főtitkárává választották, az informatikai szakosztály elnöke, elnökségi tagunk, Pongrácz Ferenc a közelmúltban az AmCham elnöke lett, alelnökünk, Bod Péter Ákos pedig a napokban vehette át átvett akadémiai doktori címét. A főtitkár asszony végül köszönetet mondott a társaság fő támogatóinak: a Magyar Nemzeti Banknak, az OTP Banknak, a Magyar Tudományos Akadémiának és a Szerencsejáték Zrt.-nek is.

– A Magyar Közgazdasági Társaság is olyan, mint Csontváry cédrusai. Immár 121. éve létezik, függetlenül szelektől és viharoktól egyaránt – jelentette ki a Magyar Nemzeti Galériában, Csontváry híres festményei közelében megrendezett ünnepségen Kovács Árpád. Az MKT elnöke hozzátette: a hagyományaink tisztelete, a függetlenségünk és pártatlanságunk megőrzése, a higgadt hangvétel és a párbeszédre nyitottság egyfajta védjegye is ennek a társaságnak. Azt pedig, hogy ez az elmúlt húsz-huszonöt évben, annyi változás közepette is így maradt, sokaknak köszönhető, de köztük is mindenekelőtt Halm Tamásnak, az MKT volt főtitkárának. Kovács Árpád kiemelte: a társaság mai arculata nagyon sokban köszönhető annak az igényességnek, amelyet Halm Tamás az MKT igazgatójaként, majd főtitkáraként tanúsított.

A Magyar Közgazdasági Társaság elnöksége még az év elején, egyhangú szavazással döntött úgy, hogy Közgazdász Nagydíjat adományoz Halm Tamás tagtársunknak a Magyar Közgazdasági Társaság szakosztályi titkáraként, ügyvezető igazgatójaként, majd főtitkáraként több cikluson át végzett önzetlen és kiváló munkájának, valamint példaértékű szervező tevékenységének elismeréseként. Az erről szóló oklevelet a volt főtitkár a szerdai ünnepségen vehette át Kovács Árpádtól és Hegedüs Évától.

· Hegedüs Éva főtitkár beszéde (pdf)
· Kovács Árpád elnök beszéde (pdf)