Menü Bezárás

MKT-közgyűlés: életműdíj Chikán Attilának

A Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) Elnöksége Közgazdász Életműdíjat adományozott Chikán Attila közgazdász professzornak, az MTA levelező tagjának, volt gazdasági miniszternek, az MKT Gazdaságpolitikai és Gazdaságelméleti Szakosztálya elnökének. A kitüntetett az elismerő oklevelet május 22-én, pénteken az MKT éves küldöttközgyűlésén vehette át Kovács Árpádtól, a társaság elnökétől és Hegedüs Évától, az MKT főtitkárától.

 Köszöntőjében Kovács Árpád emlékeztetett rá, hogy csaknem napra pontosan 121 éve, 1894. május 27-én azzal a céllal alapították meg professzorok, akadémikusok, miniszterek, bankárok, kereskedők, országgyűlési képviselők, gazdák, tisztviselők, nagybirtokosok és főrendek a Magyar Közgazdasági Társaságot, hogy együtt kutassák a nemzetgazdaság felemelkedésének útját-módját. Az MKT elnöke méltatásában elmondta, hogy közgazdászok generációi sajátíthatták el a vállalat-gazdaságtan alapjait Chikán Attila könyveiből. A közgazdász a Rajk Szakkollégium alapítójaként elévülhetetlen érdemeket szerzett egy ma is aktív közgazdász generációnak, kiváló szakemberek egész sorának a kinevelésében. Emellett sokat köszönhet neki a logisztikai szakma is, az elmúlt években pedig versenyképességi kutatásaival igyekszik segíteni – az MKT alapítóinak szándékaival összhangban – a nemzetgazdaság felemelkedését. Mindezek miatt, sok évtizedes, iskolateremtő és közösségépítő egyetemi oktatói tevékenységének, sokoldalú és kiemelkedő tudományos és gazdaságpolitikusi munkásságának, valamint a Magyar Közgazdasági Társaság Gazdaságpolitikai és Gazdaságelméleti Szakosztályának elnökeként végzett, nagyszerű szervező munkájának elismeréseként adományozta a Magyar Közgazdasági Társaság Elnöksége az MKT legmagasabb kitüntetését, a Közgazdász Életműdíjat Chikán Attila közgazdász professzornak.

A magyar bankrendszer helyzete, szerepe és kilátásai a gazdaságban – ezzel a címmel tartott előadást a Magyar Közgazdasági Társaság küldöttközgyűlésén Patai Mihály, a Bankszövetség elnöke, az MKT alelnöke. Patai Mihály többek között elmondta, hogy a magyar bankrendszer helyzete a történelmi veszteségek ellenére is stabil. Az UniCredit Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója kiemelte, hogy a múlt év vége óta a lakossági fogyasztás is fűti a hazai GDP növekedését, ami a 3 százalék körüli nemzetgazdasági növekedést megalapozottá teszi. Patai Mihály elmondta, hogy jelenleg 38 százalékkal kevesebb hitel van a magyar gazdaságban, mint a válság előtt. A Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramjának köszönhetően ugyanakkor észrevehetően javult a vállalati hitelvolumen Magyarországon.
A Magyar Közgazdasági Társaság május 22-i küldöttközgyűlésén a megyei szervezetek és szakosztályok küldöttei elfogadták az MKT 2014. évi gazdálkodásáról szóló beszámolót, a társaság közhasznúsági jelentését, valamint 2015. évi pénzügyi tervét. Emellett a küldöttek az új Polgári Törvénykönyv előírásainak megfelelően döntöttek az MKT Alapszabályának módosításáról, valamint a társaság tagdíjainak emeléséről is. A döntés értelmében az MKT egyéni tagdíjai 2016-tól dolgozó, aktív tagjaink esetében évi 7.000 forintra, nyugdíjas, nappali tagozatos hallgató és gyesen-gyeden lévő tagjaink esetében pedig évi 3.000 forintra emelkedik.
Az MKT elnöke, Kovács Árpád emlékeztette a résztvevőket arra, hogy a társaság 015. szeptember 3. és 5. között Miskolcon rendezi meg az 53. Közgazdász-vándorgyűlést. A társaság elnökségének döntése értelmében a 2016. évi vándorgyűlésnek Kecskemét városa ad majd otthont.