Megtartotta 2016. évi rendes közgyűlését május 20-án, pénteken a Magyar Közgazdasági Társaság. Az MKT megyei szervezeteinek és szakosztályainak küldöttei – 85,8 százalékos részvételi arány mellett – egyhangúlag elfogadták a társaság 2015. évi beszámolóját és közhasznúsági jelentését, valamint az MKT 2016. évi pénzügyi tervét. A Budapesti Gazdasági Egyetem Markó utcai épületében megtartott közgyűlés három szakmai előadással kezdődött. Nagy Márton, a BÉT elnöke, az MNB alelnöke, a Pénzügyi Szakosztály elnöke a Budapesti Értéktőzsde fejlesztési terveiről, Chikán Attila akadémikus, a Gazdaságpoilitikai és Gazdaságelméleti Szakosztály elnöke a hazai kis és középvállalkozói szektor helyzetéről, Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója pedig a hazai kkv-k által igénybe vehető kockázatitőke-támogatásokról osztotta meg gondolatait a hallgatósággal. Az előadások anyagát folyamatosan tesszük elérhetővé a honlapunkon.

A küldöttközgyűlésen Hegedüs Éva, az MKT főtitkára a gazdálkodásról szóló beszámolóval kapcsolatban kiemelte, hogy az MKT több mint 4 millió forintos többlettel az előző évet, és mind a közhasznú, mind pedig a vállalkozási tevékenységének eredménye pozitív volt. A társaság tagdíjbevétele mérsékelten bár, de tovább nőtt, és hosszú évek óta először nőtt az szja 1%-ából származó bevétel is, ami a főtitkár asszony szerint azt is jelezheti, hogy talán nő az MKT presztízse. Az MKT 2015. évi szakmai tevékenységének eredményeit értékelve Hegedüs Éva kiemelte, hogy elkészült az MKT új közösségi tere és megújult a társaság honlapja is, emellett pedig nagyon sok témában szervezett színvonalas szakmai konferenciákat – összesen 80-100 rendezvényt – a társaság.

Az MKT éves küldöttközgyűlésének zárásaként a társaság elnöke, Kovács Árpád kiemelte: a hazai közgazdász szakma legnagyobb éves rendezvényének, az 54. Közgazdász-vándorgyűlésnek idén szeptember 15. és 17. között Kecskemét városa ad otthont.
Kapcsolódó dokumentumok:

Az MKT 2015. évi egyszerűsített beszámolója és közhasznúsági jelentése (zip)

Nagy Márton előadása (pdf)

Chikán Attila előadása (pdf)

Csuhaj V. Imre előadása (pdf)