Menü Bezárás

Pályázatíró tréning Debrecenben

2017.04.10-én 16:00 órai kezdettel a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karán tartott belső tréninget a Magyar Közgazdasági Társaság Debreceni Ifjúsági Bizottsága számára Sarkadi Zsolt, az EU KOMP Kft. tanácsadója a pályázatírásról.

 

A kétórás előadás során a résztvevők egy átfogó képet kaptak az operatív programok működéséről, és röviden áttekintették, hogy melyik programba kik és milyen feltételekkel küldhetnek be pályázatot. Részletezve az átvett tudásanyag a következőkben olvasható.

Az EFOP (Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program) 952 milliárd forint forrással rendelkezik. Elsődleges cél a programban a humán tőke, emberi erőforrás fejlesztése, amibe az egészségügy és képzési programok mellett beletartozik a védőnői, bölcsődei, óvodahálózat, valamint minden olyan szolgáltatás, ami a jólétet szolgálja. A 10 000 fő alatti, városi ranggal nem rendelkező települések pályázathatnak ide.

A GINOP (Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program) – amely jelentős, 2 549 milliárd forint forrással bír – fő célkitűzése a termelőkapacitás fejlesztése, míg a KEHOP (Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program) távlati célként a tudatosabb gondolkodást próbálja terjeszteni, ám erre civilek nem pályázhatnak.

A városok számára a TOP (Terület és Településfejlesztési Operatív Program) nyújt lehetőséget, amiben 1 200 milliárd forintos forrás van, a Közép-magyarországi régió pedig egy önálló programot is magáénak tudhat, mely a VEKOP (Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program) nevet viseli. A TOP jelentős forrása azzal magyarázható, hogy a városi fejlesztéseken túl magába foglalja a kamarai láncot (tanácsadó –, és mentorhálózat), valamint az innovációs pályázatokat is (egyetemeken megvalósuló kutatási programok).

A VP (Vidékfejlesztési Program) kettős céllal rendelkezik. Egyfelől munkahelyteremtő vállalkozások létrehozására törekszik, másrészről a kisgazdásító programmal a fiatal gazdák számának növelésén munkálkodik. Mára az egyik legjobban működő operatív programmá nőtte ki magát.

Az operatív programok megismerése után a tagok közösen barangoltak az előadóval a www.palyazat.gov.hu oldalon, ahol le kell adni a pályázati dokumentációkat. Megvizsgáltak néhány aktuális pályázati kiírást is, amiket közösen értelmeztek.

A tréning végén a jelenlévők kérdéseket tettek fel, melyekre Sarkadi Zsolt gyakorlatias válaszokat adott.

Írta: Horváth Tímea – MKT Debrecen